Giyinmek örtünme amacının dışında dışarıya verdiğimiz sessiz mesajları da içerir. Giyim tarzımız kişiliğimiz hakkında konuşurlar. Sportif miyiz yoksa daha klasik bir yaşam tarzımız mı var? Ağır abi miyiz yoksa daha dışa dönük ve eğlenceli miyiz? Elbette herkes arzusuna, bütçesine ve beklentilerine göre giyinmekte özgürdür. Ancak ne tarz giyiniyor olursa olsun giyim konusunda dikkat edilmesi gereken ve yine kişiler hakkında fikir veren başka detaylar da vardır.
Kişinin ne kadar özenli olduğunu gösteren bu detaylara dikkat edildiği müddetçe giydiklerimizi daha iyi taşırız. Bu nedenle erkek giyiminde çokça rastlanan ve yapılmaması gereken bazı hataları gözden geçirmek bize doğru giyimin ipuçlarını verecektir. Biz bu yazıda erkek giyiminde önemli bir yere sahip olan pantolon seçiminde rastlanan bazı hatalara değinmek istiyoruz.
Pantolonun tarihi oldukça eskilere dayanır. Hatta bazı değerlendirmelerde bu M.Ö. 24. Yüzyıla kadar dayandırılır ancak bu varsayımlar günümüze ulaşan figürlerdeb hareketle yapılmaktadır. Deri ve kumaştan yapıldıkları için günümüze pantolon örneklerinin ulaşması mümkün olmamıştır ama anlaşıldığı kadarıyla tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır ve erkek giyiminde önemli bir yere sahip olagelmiştir.
Kot, keten, kumaş, kanvas veya kadifeden yapılabilen pantolonların kullanımında en sık yapılan hatalardan biri ne tür kumaştan yapılmış olursa olsun pantolon paça boyunun olması gerekenden fazla uzun bırakılmasıdır. Bu kişiyi dağınık ve hantal gösterir. İleride çeker endişesiyle bırakılan o uzun paçalar bir türlü toplamaz kendini. Unutmayalım ki yıkama talimatlarına uyulduğu müddetçe hiçbir kumaş kendi kendine asla çekme yqpmaz, kısalmaz.
Aynı şekilde çok kısa yapılan ve siz yürüdükçe havaya zıplayan paçalar da görsel açıdan çok şık durmazlar. Pantolondan söz açılmışken doğru beden seçiminin önemine de değinmek gerekir. Kendi bedeninizden büyük veya küçük pantolon almak da çok doğru bir hamle değildir. Geniş pantolon kemerle tutturulsa bile bu durumda meydana gelecek büzüşme çirkin bir görüntü yaratacaktır.
Çok dar beden almak da hatadır. Örneğin kanvas veya denim kumaşlarda ileride açar denerek küçük beden almak da bizi hatalı seçime götürür. Çok dar kemerli pantolon hem bizi rahatsız edecek hem de karın bölgesini olduğundan daha belirgin hale getirecektir. Özellikle basen bölgesi aşırı dar olan pantolonları tercih eden erkeklerin hareket kabiliyetleri kısıtlandığı gibi bu durum sağlık açısından da sorunlara yol açabilir. Buna karşılık çok bol bacaklı pantolon da, hele kısa boylu isek ciddi bir dezavantaj yaratacaktır. Bizi hantal ve olduğumuzdan daha kısa gösterecektir.
Bu hantal gösterme riski kumaş pantolonlarda daha çok yaşanır. Örneğin uzun boylu olmayan veya kilolu birinin pilili pantolon giymesi teknik açıdan doğru değildir. Aynı şekilde duble paça meselesini de buna eklemek gerekir. Çok uzun veya zayıf değilsek duble paça tercih etmemeliyiz. Ayakkabı üzerinde yığılan ve düz paçaya oranla daha kaba duran duble paça herkeste her zaman şık duymayabilir. Yazımızda son olarak bir diğer kritik nokta olan kumaş pantolondaki kumaş karışımlarına değinmek iyi olacaktır. Mevsimsel koşullara uygun kumaş seçimi ise daha çok konforla ilgilidir. Örneğin yazın kullanacağımız bir kumaş pantolonun karışımındaki yün oranının yüksek polyester oranının düşük olması yün kumaşın nefes alma özelliği sayesinde terleme vb. sorunlara bizi daha az maruz bırakacaktır. Tam aksine yönelip polyester ağırlıklı bir karışım tercih edilirse yazın boğucu sıcaklarda bize ekstra bir sıcaklık vereceği için kullanışlı bir tercih olmayabilir. Boyumuza, kilomuza, zevklerimize uygun tercih yapabilmek için bu konuda yazılmış makalelere göz atmakta fayda vardır.